torstai 12. maaliskuuta 2015

Vauva syntyi, maha jäi? - Eroon pömppömahasta



Synnytyksen jälkeiselle pömppömasulle löytyy fysiologinen selitys. Raskaus on venyttänyt suorien vatsalihasten välissä olevaa lihaskalvoa, linea albaa. Lisäksi vatsan alueen sidekudokset ja iho ovat löystyneet, jotta vatsa on päässyt kasvamaan. Vauvan synnyttyä ei tapahdu hokkus pokkus –litistymistä, vaan elimistö palautuu rauhassa. Miten nopeasti ja miten hyvin palautuminen tapahtuu riippuu geeneistä (vaikuttavat sidekudoksen laatuun), raskausvatsan koosta ja muodosta, vatsa-alueen rasvan määrästä ja sijainnista sekä syvien keskivartalon lihasten kunnosta. Osaan voi vaikuttaa itse ja kamppailussa vatsaröllykkää vastaan tuleekin huomioida erityisesti kolme asiaa:

       1)     Ruokavalio
       2)    Liikunta
       3)    Syvät keskivartalon lihakset

      1)    Ruokavalio

Ruokavaliolla on merkittävä rooli pömppömasun hävittämisessä. Seuraavat ihan yleisestikin hyödylliset ravitsemusohjeet huomioimalla pääset pitkälle (Aalto et al. 2013; 65*):
- Vähemmän höttöhiilareita ja sokeria (leivokset, karkit jne.)
- Enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja
- Tarkista sisältyykö jokaiseen ateriaasi hyvälaatuista proteiinia (kananmunaa, kanaa, kalaa, maitotuotteita)
- Suosi runsaskuituisia viljatuotteita
- Suosi vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita, mutta käytä hyvälaatuista rasvaa (mm. rypsi- tai oliiviöljy, pähkinät, avokado)
- Vähemmän tai mieluummin ei ollenkaan alkoholi- ja sokeripitoisia juomia


       2)    Liikunta

Pieneneekö vatsan röllykkä hinkkaamalla valtavan määrän vatsalihaksia? Kysymys viittaa ajatukseen, että rasva palaisi juuri kuormitettavasta kohdasta. Yleisesti tämä ajatus on tyrmätty, vaikka joissain tutkimuksissa (esim. http://ajpendo.physiology.org/content/292/2/E394.full) onkin todettu, että verenkierto ja myös rasvan palaminen tehostuvat kuormitettavassa kehon osassa. Tästäkin huolimatta ehdottomasti tehokkaampi tapa polttaa rasvaa on koko kehoa kuormittava liikunta, kuten sauvakävely, tai korkeatehoinen liikunta, joka sekä kuluttaa paljon energiaa että vapauttaa rasvanpoltolle optimaalisen hormonicocktailin kehoon. Vaunukävely on oikein hyvä energiankulutusta ja rasvanpolttoa lisäävä liikuntamuoto synnyttäneille. Korkeatehoisen liikunnan voi halutessaan ottaa mukaan harjoitteluun myöhemmin, useita kuukausia synnytyksen jälkeen.

Vatsaröllykän eliminointiprojektiin kannattaa aerobisen liikunnan lisäksi sisällyttää lihaskuntoharjoituksia. Keskivartalon lihasten toimintakyky tukee terveyttä ja vaikuttaa ulkonäköön. Terveen, vahvan ja litteän vatsan saavuttamiseksi kannattaa tehdä monipuolisia lihaskuntoliikkeitä ja eripituisia sarjoja; sekä 6-12 toiston lihasmassan ja voiman kasvuun tähtääviä harjoituksia että lihasten kestävyyttä ja aineenvaihduntaa parantavia 12-20 toiston sarjoja.  Raskauden jälkeen aloitetaan kestävyyteen keskittyvistä pidemmistä sarjoista ja aluksi vältetään suoran vatsalihaksen kuormittamista.

       3)    Syvät keskivartalon lihakset

Erityisesti syvien keskivartalon lihasten hyvä kunto tekee vatsasta litteän. Synnytyksen jälkeen kannattaa aloittaa harjoittelu tästä jo pelkästään kudoksien terveen palautumisen vuoksi. Jopa hoikan ja vähärasvaisen henkilön vatsa pömpöttää, jos keskivartalon syvät tukilihakset eivät ole kunnossa. Hyviä harjoitteita ja paljon vinkkejä vatsalihasten treenistä synnytyksen jälkeen löytyy blogitekstistäni vatsablokkaus 2 (http://aitiysliikuttaa.blogspot.fi/2013/06/vatsabloggaus-osa-2-vatsalihastreeni.html). Lisäksi vastikaan netissä julkaistu artikkeli pureutuu yhteen pömppömasun syistä ja vinkkaa myös hyödyllisiä lihaskuntoliikkeitä.

Jos syvien lihasten harjoittelu tuntuu hukatulta ajalta ja et oikein tiedä teetkö oikeita asioita, suosittelen lämpimästi liikunta-alan ammattilaisen konsultointia. Kädestä pitäen -opastus tuo usein hyviä tuloksia ja ahaa-elämyksiä, joista on hyötyä jatkossa kaikissa treeneissä sekä arkielämässä. Hyviä ohjeita löytyy toki myös netistä, mutta koska tällöin puuttuu vuorovaikutus ja palautteen saaminen, voi oppiminen jäädä puolitiehen varsinkin niillä, jotka ovat täysin hukassa. Jos haluat kokeilla netin apua, niin mm. seuraavasta videosta voi olla apua:


Edellä mainittujen kolmen ydinkohdan (ruokavalio, liikunta ja keskivartalon syvät lihakset) lisäksi aktiivinen arki, stressin välttäminen ja riittävä uni tukevat ”vatsa litteäksi” -projektia. Nyt 80% lukijoista toteaa kyynisesti, että “sano se vauvalle!” Tiedetään, minutkin on herätetty pitkään niin monta kertaa yössä, että näytän nykyään siltä kuin ripsivärit olisivat jatkuvasti levinneenä silmieni alle. Valvomisen ja väsymyksen aiheuttamat fysiologiset reaktiot aineenvaihdunnassa ja hormonitoiminnassa eivät ainakaan helpota painonhallintaa. Lisäksi vauva-arjessa asiat eivät todellakaan aina suju kuten haluaisi ja on suunnitellut. Väsymys sekä 24/7 äitiin kohdistuvat vaatimukset kuormittavat uskomattoman paljon ja aina ei jaksa olla järkevä. Silti asia kannattaa nähdä positiivisessa valossa. Ohjeet röllykän poistamiseksi ovat lopulta melko simppelit ja voivat toteutua kohtuullisen helposti terveellisessä ja aktiivisessa elämäntavassa. Armollisuutta, aikaa ja positiivisia ajatuksia – myös näitä kaikkia tarvitaan vauvamasun poistamisessa. 

Lisäys 17.3.2015
Tehokkuuden ja ulkonäkökeskeisyyden aikakaudella koen vielä lopuksi tärkeäksi korostaa kiireettömyyttä ja armollisuutta kertomalla omasta kokemuksestani. Itsehän olen varmasti huolehtinut maharöllykän poistamisesta? Enpäs muuten olekaan. Suurin osa on lähtenyt kuukausien aikana itsekseen perusterveellisellä elämällä, mutta toisen lapsen (nyt 11 kk) jäljiltä pieni pömppö sitkuttelee keskivartalossa. Odotan siihen, kunnes saan taas nukkua yöni kunnolla ja elämä hieman normalisoituu. Vasta sen jälkeen taistelen pömpön kanssa viimeisen erän, jonka aion voittaa. 

Pitkän kirjoitustauon jälkeen syntyneestä jutusta saamme kiittää Masumisu-nettivisivuston Annikaa, joka pyysi minulta haastattelua. Tämä samainen juttu löytyy siis myös Masumisun blogista vieraskirjoituksena. 


*Aalto, R.; Lindberg, A-P. & Seppänen, L. 2013. Treenaa terve ja timmi vatsa. Fitra.

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä kirjoitus, kiitos! Täytyy tuota syvien vatsojen treeniä kokeilla heti. :)

    VastaaPoista