perjantai 28. helmikuuta 2014

7 helppoa tapaa parantaa rasvan laatua ruokavaliossa

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset keskittyvät yhä enemmän korostamaan ruoan laadun tärkeyttä. Tämä koskee myös rasvaa, jota ei nykyajatusmallin mukaan kannata suinkaan vältellä. Välttelyn sijaan viisaat valinnat rasvojen koostumuksessa edistävät koko perheen terveyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa tyydyttyneiden (kovien) rasvojen vaihtamista tyydyttymättömiin (pehmeisiin) rasvoihin. Alla seitsemän helppoa ja konkreettista vinkkiä arjen parempiin valintoihin. Lopussa myös superhelppo ja -terveellinen aamu- ilta- ja välipalaresepti!


1. Valitse ruoanlaittoon (esim. sosekeitot ja kastikkeet) kasvirasvasekoite sulatejuuston tai kovaa rasvaa sisältävän ruokakerman sijaan.

2. Vaihda leivällä käytettävä voi tai voi-kasviöljyseos kasviöljyyn, avokadoon tai kasviöljypohjaiseen tuotteeseen.

3. Valitse pääasialliseksi ruokaöljyksi rypsiöljy, joka sisältää hyvässä suhteessa pehmeitä rasvoja. kuumennettaessa ruokaa valitse extraneitsyt oliiviöljy, joka rasvahapot kestävät rypsiöljyä paremmin kuumentamista.

4. Vaihda rasvaiset maitotuotteet vähärasvaisiin tai rasvattomiin.

5. Vähennä punaisen lihan käyttöä.

6. Syö rasvaista kalaa.

7. Lisää ruokavalioon noin pari ruokalusikallista pähkinöitä ja ripaus siemeniä päivässä.

Meidän perheen suosikki aamupalalla ja usein väli- tai iltapalallakin on seuraava terveyspommiherkku, jossa toteutuvat kohdat 4 ja 7:
- Marjoja tai hedelmiä
- Rasvatonta tai vähärasvaista luonnon jogurttia
- Rasvatonta maitorahkaa
- Rasvatonta raejuustoa
- Pähkinäsekoitus
- Auringonkukan siemeniä
Määrät fiiliksen mukaan ja sekoitus.Lähteet:

Manneri Tuija 2014. Suositeltavaa syömistä. Diabetes 1/2014. 

Ruuskanen Eija 2013. Kova rasva tarkkailuun. Diabetes 4/2013.


2 kommenttia:

 1. Vähän ehkä vanhentunutta tietoa sulla ton ruokavalion osalta. Rasvojen välttäminen ei oo kannattavaa ja noin kasvispohjaiset margariinit sun muuta ei ole hyvälaatuista rasvaa nähnytkään. Lisäksi rasvattomissa maitotuotteissa on kaikkea epäterveellistä kuten lisäaineita, sokeria jne. Rypsiöljykään ei valitettavasti ole hyvälaatuista rasvaa liian suuren omaga-6 vuoksi. Lisäksi rypsi on yleensä läpinäkyvissä muovipulloissa ja se on siis jo valmiiksi härskiintynyt.

  Tyydyttyneet rasvat ovat päässeet pannasta jo tieteellisestikin. Syökää voita ja kookosöljyä hyvällä omallatunnolla ja unohtakaa margariinit.

  Selailen liikunta aiheea mielellläni läpi mutta mielestäni ruokavalio ohjeistuksesi ovat alaarvoisia eivätkä ole tiedettä nähneetkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olen toki tietoinen kahdesta koulukunnasta, jotka ovat eri mieltä rasvojen käytöstä. Olen kanssasi eri mieltä ja oma näkemykseni ja kirjoitukseni perustuvat virallisiin ravitsemussuosituksiin, jotka taas perustuvat laajoihin meta-analyyseihin. Ne ovat siis nähneet paljonkin tiedettä. On toki hyvä, että asioita tarkastellaan kriittisesti useista näkökulmista ja, että haastetaan ja ollaan eri mieltä:).

   Hyvää loppukesää!
   Mari

   Poista