keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Miten sitä kehoa oikein kuunnellaan, kun ei se osaa puhua?


Yleisin ohje, jonka raskaana oleva saa kysyessään millaista liikuntaa hän voi harrastaa, on ”kuuntele kehoasi”. Kaikessa viisaudessaan tämä ohjeistus on kuitenkin melko ympäripyöreä ja jättää monet odottavat äidit epätietoisiksi. Pahimmassa tapauksessa epävarmuus aiheuttaa liikunnan lopettamisen.  Oman alkuraskauteni aikana tuo kuuluisa  ”kuuntele kehoasi” -ohje turhautti minua kovasti, mutta loppuraskaudesta löysin viisauden sen takaa. Sanoman sisäistäminen vaati yksinkertaisesti kehon viestien tulkitsemisen opettelua. Jotta voisin auttaa myös muita odottavia äitejä tutustumaan oman kehonsa viesteihin, laadin erään joogakirjan (Jyothi Larson 2002. Yoga Mom, Buddha Baby. The Yoga Workout for New Moms) ja omien kokemuksieni inspiroimana vinkkilistan ”miten kehoa kuunnellaan?”.

Vinkkejä oman kehon kuunteluun

1. Ole jatkuvassa vuorovaikutuksessa kehosi kanssa ja reagoi sen viesteihin
Jos kävelylenkit aiheuttavat levottomia öitä ja lantion särkyä, vaihda kävely johonkin muuhun liikuntaan. Kuuntele sen jälkeen miten kehosi vastaa uuteen lajiin. Toisaalta, jos huomaat, että käsien venyttäminen ylös auttaa rintarangan särkyyn kesken työpäivän, ota liike tavaksi.

2. Pysähdy hetkeksi kuuntelemaan, jos joku kohta kehossasi särkee
Tunnista missä särky on ja kokeile varovasti helpottaako joku asento tai liike särkyä.

3. Esitä itsellesi kysymyksiä liikunnan aikana - vastaa ja reagoi
Kysy miltä ja missä liike tuntuu? Onko venytys liian rajun tuntuinen ja aiheuttaako se kipua vai tuntuuko se kenties hyvältä ja lievittää kipua? Vastaa omiin kysymyksiisi ja reagoi vastauksiin. 

4. Lopeta tietoisesti suorittaminen
Luovu ajatusmallista, jossa teet automaattisesti loppuun asti liikuntakerran tai liikkeen, johon olet ryhtynyt. Raskaana ollessasi teet liikkeen loppuun vain siinä tapauksessa, jos se tuntuu hyvältä.  Odottavan äidin keho palkitsee viisaasta luovuttamisesta ja rankaisee ”periksi ei anneta” –asenteesta. Jos olet luonteeltasi kova suorittamaan ja saat siitä mielihyvää, tämä on erityisen tärkeä ohje.

5. Tee rentoutus- ja meditaatioharjoituksia
Tee harjoitukset joko itsenäisinä tai esim. joogan yhteydessä. Keskity hengitykseesi ja tuntemuksiin eri kehon osissasi.

6.  Luota omiin tuntemuksiisi
Olet itse oman kehosi paras asiantuntija, joten voit luottaa vaistoosi. Jos joku liike ei tunnu hyvältä, lopeta sen tekeminen tai tee vain hetken aikaa, vaikka liikettä tehtäisiin äitiysliikuntaryhmässä ja muutkin tekisivät sitä. Melko usein sääntö toimii myös toiseen suuntaan eli jos jokin liike tuntuu hyvälle, niin se todennäköisesti on kehollesi hyvä. Varsinkin aktiiviliikkujille saattaa kuitenkin olla vaikeampaa tunnistaa millainen liikunta ja liike tuntuu miellyttävällä tavalla hyvälle, ei itsensä ylittämisen tai endorfiiniryöpyn aiheuttamana hyvälle. Yksi keino erottaa tuntemus on pohtia tuntuisiko liike hyvältä myös väsyneenä, erityisen herkässä mielentilassa, heti aamulla herättyä tai muussa tilassa, jolloin keho on herkempi ja rajoilla puskeminen ei houkuta.

7. Ole rehellinen tuntemuksillesi ja hyväksy ne
Myönnä rohkeasti itsellesi, jos jokin ei tunnu hyvältä ja taivu tuntemuksen edessä. Sama liike on voinut tuntua hyvältä eilen, viime viikolla ja erityisesti ennen raskautta, mutta muuttunut keho muuttaa myös liikkeiden kokemista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti